Under helgen som gick så åkte 18 förväntansfulla ungdomar till Växjö för inomhussäsongens sista SM-tävling, för 15- och 16-åringar! För hela 14 av dess var det första gången de deltog på ett nationellt mästerskap. Men att detta var debuten för de flesta märkte vi inte mycket av, alla gick in med fullt fokus och tog för sig in den tuffa konkurrensen.

Först ut på lördagen var 60 m där Oliver Hedin enkelt tog sig vidare genom försök och semifinal (7.45s), men en ömmande ljumske störde i finalen där han ändå kämpade till sig en fin 4:e plats. Gabriella Larsson gjorde ett stabilt försökslopp på 8.47 men hamnade tyvärr precis utanför avancemang den här gången.

Därefter hade vi tre tjejer som hoppade längd och Isabella Siering lyckades med ett hopp på 5.06 ta sig till final där det blev en 6:e plats. Thea Sundler fick även hon tekniken att stämma och satte ett nytt pb på 4.57. Leia Esser fick inte riktigt det att stämma i längdhoppet den här dagen och stannade på 4.20.

Samtidigt pågick killarnas höjd där Herman Ryding med nummerlapp 174 slog ett fantastiskt nytt pb när han klarade alla höjder upp till just 174 i första försöket. Detta gav en 6:e plats och ett nytt klubbrekord i P15 höjd!

Vid lunch på lördagen klev även våra 16-åringar in i tävlingen. Edvin Örnborg satte ett nytt pb i försöken på 60m häck med 8.56 och kämpade sig in på en 4:e plats in finalen. Ännu bättre gick det för Blessing Ezennaya i tresteg som trots att hon aldrig riktigt satte plankträffen hoppade längre än någonsin och knep en bronsmedalj med 11.50!

Efter lunch fortsatte våra aktiva att imponera. I F15 1000m hade vi fyra startande där både Nike Emanuelsson och Alice Lindblad lyckades ta sig till final i tuff konkurrens, Alice med 12 hundradelars marginal och med ett nytt pb på 3:05.14. Ellen Bäckman (3:22.32) och Athina Ringfeldt (3:35.64) gjorde bra lopp strax över sina bästa tider. I höjdhoppet presterade Paulina Pappi i nivå med sitt årsbästa och hoppade 1.49.

Sedan var det åter dags för våra aktiva födda 2008 där Sebastian Siering slog ett fint personligt rekord i längdhopp på 6.26 vilket gav finalhoppning och en 8:e plats. Samtidigt som längdhoppet så började Ebba Holmén hoppa stav i F16. Hon hoppade som aldrig förr och tog ett efterlängtat guld med ett hopp på det nya pb’t 3.52, grattis Ebba!

Lördagen avslutades med försök på 200m där Isabella Siering enkelt tog sig till final genom att vinna sitt försökslopp på 26.37.

Söndagen rivstartade med försök på 60m häck för både F15 och P15. Både Thea Sundler(10.10) och Leia Esser(10.03) gjorde stabila lopp men hamnade precis utanför semifinalerna. Adrian Krantz gjorde ett kanonlopp och tog sig till final med tiden 9.09, en tid han sedan putsade till 9.07 i finalen där han kom 7:a. Ett par kraftiga islag på de första häckarna för Herman Ryding förstörde rytmen men han fullföljde loppet. Morgonen avslutades med Edvin Örnborg på 60m för P16 som satte ett nytt pb på 7.78 som tyvärr inte räckte till en finalplats.

Vid lunchtid blev det intensivt igen med tävlande. Linnea Holmén hoppade stav (2.55) men fick inte riktigt ut det hon ville och som vi vet finns. Samtidigt gick finalen i F15 1000m där det blev ett högt tempo redan från början. Alice Lindblad sprang ensam större delen av loppet och kom i mål på 3:11.36. Nike Emanuelsson hängde på i det höga tempot i täten och lyckades genom fin löpning på sista varvet komma in på 2:a plats och ta en silvermedalj på den fina tiden 2:55.86, vilket är klubbrekord för IFK Göteborg.

Under tiden som detta pågick så hade kula för P15 dragit igång. Där var George Cederqvist statistiketta i Sverige inför tävlingen. Trots lite tävlingsnerver i början så lyckades George infria favoritskapet och vann tävlingen med en stöt på det nya personliga rekordet 16.66, vilket är klubbrekord. Grattis till guldet George!

Under eftermiddagen avslutades sedan tävlingarna för IFK’s del av 2 x Siering och kulstötning för Nike Emanuelsson. För Nike så hade nog urladdningen på 1000m tagit ut sin rätt och hon nådde inte riktigt upp i sin normala nivå (9.62).  Sebastian Siering kunde inte göra själv rättvisa i höjdhopp då han hade börjat känna sig krasslig utan stannade på ingångshöjden (1.75). Då hade vi bara finalen på 200m i F15 kvar där Isabella Siering startade på bana 4. Hon startade i ett rasande tempo och kom i mål som 3:a på det nya pb’t 26.27, grattis till bronsmedljen!

Sammanfattningsvis var det en väldigt rolig och lärorik helg där våra aktiva imponerade både med sina resultat och hur de stöttade sina kompisar. Tävlingen var som vanligt i Växjö väldigt väl arrangerad och medaljskörden (2 guld, 1 silver, 2 brons och 12 personliga rekord) imponerande!

Stort tack till alla ledare som var delaktiga i dessa framgångar: Agneta, Daniel, Henrik T och Robert R (samt Mårten på hemmaplan). Tack för att ni finns!

Text: Robert Roth