Hoppa till sidans innehåll
Foto: Janne Wanhainen

Framskjuten placering vid USM i Karlskrona!

2015-08-23 18:13
Samuel Lestander visade på nytt förmågan "bäst när det gäller" vid USM i Karlskrona och lyckades så när både ta medalj i längden och att gå till final på 80m häck.
  • Uppdaterad: 2017-01-10 16:25

Fredag

Fredagens längdkval startade först kl. 18.20 och trots krångel med att få ansatsen att riktigt stämma så tog sig Samuel till final med 9:e bästa resultat, 5.86 m (det krävdes 5.79 m), i en mycket jämn kvaltävling men där det var många som hade problem med just ansatslöpningen.

Efter att ha joggat ner och stretchat ut gällde det att så snabbt som möjligt ladda upp för morgondagens final, som startade redan kl. 9.30. Det gällde alltså att snabbt få i sig mat och komma i säng för att kliva upp senast kl. 6 för att "kropp och knopp" skulle hinna vara vakna och fokuserade på att prestera så bra som möjligt.

Lördag

Efter en tidig morgonjogg i tät dimma och frukost var det dags att åter bege sig till tävlingsbanan. Finalen blev en öppen historia där flera av favoriterna (inklusive Samuel) inte fick till ansats och hoppning till 100% i vindar som växlade mellan medvind och motvind. Samuel hade flera långa hopp där han tyvärr kom för långt ifrån plankan vid uthoppet och därmed förlorade många värdefulla centimetrar i hopplängd.

Men i 6:e omgången tände han till ordentligt och trots att han inte heller denna gång fick någon perfekt plankträff så förbättrade sin hopplängd i tävlingen med hela 24 cm och så när tog hem en bronspeng. Nu blev det 6.05 m, ynka 2 cm från 3:e plats och 11 cm från 2:a platsen. Men visade alltså återigen styrkan "bäst när det gäller" när han gjorde rejäl förbättring i sista hoppet. Efter längdfinalen var det återigen dags att ladda om, nu inför söndagens försökslopp på 80m häck, där Samuel skulle få sällskap av Todd Hector.

Söndag

Tyvärr blev det ingen resa till Karlskrona och USM för Todd denna gång p.g.a. att han inte han bli återställd efter det att han insjukdnt under veckan. Men det känns otroligt kul att ha Todd tillbaka på tävlingsbanan och hoppas givetvis att det inte bara blir basket fortsättningsvis.

I häck, som är en väldigt komplex gren att utöva och ofta tar lång tid att lära sig riktigt, riktigt bra, så är det viktigt att inte ta i för mycket utan att avspännt röra sig med så snabba rörelser som möjligt både över och mellan häckarna.

Men i tävlingssammanhang, särskilt mästerskap, så vill man självklart springa så snabbt som möjligt och då blir det lätt att man tar i lite för mycket, kommer fel fram till häckarna och flyger för länge över dem (tappar fart).

Tyvärr kom Samuel för nära fram till första häcken (lite för bra tryck i benen) vilket gjorde att han flög för långt över första häcken, tappade fart och fick jobba för att försöka komma ikapp sina medtävlare. Han gjorde det riktigt bra och lyckades så när springa förbi tillräckligt många, tillräckligt snabbt för att kvalificera sig till finalen.

Det saknades bara dryga tiondelen till en finalplats och hade han fått springa i försöksheat 2, där det blåste medvind, istället för i heat 1, där det blåste motvind, så är det mycket möjligt att han lyckats och i finalen hade det varit helt nya möjligheter till ett riktigt, riktigt bra lopp.

Summa sumarum gjorde Samuel en riktigt stark insats och visade att han tillhör Sveriges främsta friidrottare i sin ålder i flera grenar.

Samtliga resultat från USM i Karlskrona.

Skribent: Janne Wanhainen
GFIF
 
Clubintersport_500
Stöd föreningen för varje inköp du gör på Intersport. För mer info klicka här
 Intersport
 
 
 
 
    

 

 

Postadress:
IFK Göteborg - Friidrott
Friidrottens hus, Friidrottenhus
41476 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46 31-384 01 40
E-post: This is a mailto link