Hoppa till sidans innehåll

Frågor och svar om att tävla


Får jag tävla?
Alla som tränar med oss får också tävla, förutsatt att den aktive har betalat medlems-/träningsavgift. Man behöver inte uppnå någon speciell resultatnivå eller vara uttagen. Undantag från detta är när vi deltar med lag med begränsat antal deltagare exempelvis i stafetter.

Måste man tävla?
Nej. Vi uppmuntrar till tävlande men det går också bra att ”bara” träna. Vissa gillar inte att tävla, andra kan inte låta bli. En del ändrar sig med tiden. Var och en avgör om man vill tävla och i så fall hur mycket.

Kostar det något?
Ni ser på vår hemsida vilka tävlingar föreningen står för startavgifter. Sammantaget är startavgifter en av sektionens största kostnader, så vi förväntar oss att den som har anmält sig också deltager.

Observera följande regler:

1. Föreningen betalar startavgifter och administrerar anmälningar till vissa uttagna tävlingar (se på hemsida och stäm av med tränare i din grupp).

2.  Alla anmälningar skall göras via anmälningsformulär på hemsidan.

3. Det finns en maxgräns för hur många grenar föreningen betalar startavgifter för per tävling: endagarstävling 3 grenar, flerdagarstävling 2 grenar/dag som kan omfördelas så att man kan göra fler grenstarter en dag och färre andra dagar. Vid DM/UDM gäller ingen begränsning när det gäller antal grenstarter. 

4. Om aktiv vill vara med i fler grenar än vad som står i punkten ovan så faktureras deltagaren kostnaden i efterhand.

5.  Om aktiv inte deltar i tävling/gren man är anmäld till så faktureras deltagaren kostnaden i efterhand. Giltiga skäl, såsom sjukdom eller skada ska mejlas in till This is a mailto link samt att deltagaren meddelar sin tränare innan tävlingsstart.

6.  Vid efteranmälan får den aktive anmäla sig själv samt stå för hela avgiften, inte bara efteranmälningsavgiften. Pengarna skall betalas direkt till arrangören eller om föreningen får fakturor på efteranmälan så faktureras den aktive kostnaden i efterhand.

7.  Om aktiva vill delta i tävlingar som vi inte har tagit ut skall man anmäla sig själv och avgiften skall betalas direkt till arrangören. Om föreningen får fakturor från tävlingar som vi inte har beslutat att åka på så faktureras deltagaren kostnaden i efterhand.

8.  Föreningen betalar resa och logi till SM-tävlingar om aktiv anses vara kvalificerad. Bedömningen om kvalificering utförs i samråd mellan tränare och styrelse. Rese och logialternativ skall vara godkända av styrelsen innan bokning.

Hur vet jag när på dagen jag skall tävla?

Tidsprogram publiceras som regel inte förrän anmälningstiden gått ut. Detta beror på att tidsåtgången är beroende av antalet deltagare. I utgångsläget får man därför avsätta dagen även om inte hela går åt.

Vad behöver tänka på/ordna inför tävlingen?
Var och en ansvarar för transport till och från tävlingarna och att man är på plats minst 1 h innan man ska börja tävla. Föräldrarna ska alltid kolla upp på hemsida och med tränarna vad som gäller vid varje tävlingstillfälle samt att vara på plats vid tävlingarna som stöd åt tränarna och för sina barn. Bl.a. läsa igenom tävlings-PM, tidsprogram och i förekommande fall deltagarförteckning så att man har koll på vilka grenar barnet är anmält/ska tävla i.

Planera utifrån var tävlingen är någonstans och hur tidsprogrammet ser ut/när man ska tävla. Bl.a.hur man enklast tar sig dit och är på plats i god tid innan tävlingen, tävlingskläder/-skor, vattenflaska och matsäck, omklädningsmöjligheter, hur och var man ska värma upp etc. 

Vad behöver man tänka på under tävlingsdagen?

Viktig information framgår i tävlings-PM som arrangören pubicerar på sin hemsida. De som ska tävla måste t.ex. pricka av sig (skriva sitt för- och efternamn) på lista med de grenar man ska tävla i senast 1 h innan grenen startar. Vanligtvis gäller det bara löpgrenar men ibland måste man pricka av sig i alla grenar. Missar man avprickning får man inte vara med och tävla! 

När man prickat av sig kan man hämta nummerlapp som man fäster på sin tävlingst-shirt/-linne. Ca 45 minuter innan man ska tävla är det bra att börja värma upp, hinna med ev. toalettbesök för att senast 20 min innan tävlingsstart (läs i resp. tävlings-PM) ska man vara på den plats där man ska tävla för att vara i tid till upprop som tävlingsledaren genomför för att kontrollera att de som ska tävla är på plats. Missar man uppropet får man inte vara med och tävla! 

Har IFK någon gemensam samlingsplats under tävlingarna?

Titta om ni ser vår flagga/tält på arenan så är det där vi försöker samlas oavsett vilken träningsgrupp man tillhör. Det är inte alltid vi har gemensam samlingsplats eller kan ha tränare på plats vid alla tävlingar men så ofta vi har möjlighet ser vi till att ha det och att alla IFK-are, tränare som föräldrar och aktiva stöttar varandra på bästa sätt.

Även om man har tävlat klart kan man alltid se till att värma upp tillsammans med en kompis som ska tävla senare och hejar på alla IFK-are som tävlar även om man inte känner varandra eller tränar i samma grupp.

Hur går prisutdelning till? 

När varje gren har genomförts (finallopp i löpningar) så försöker arrangören genomföra prisutdelning så snart som möjligt. Vanligtvis kallar speakern på pristagarna att komma till prisutdelningscermonin. Men var uppmärksam på detta och håll er i närheten av prisutdelningscermonin efter genomförda grenar. Hur många som får pris brukar framgå i resp. tävlings-PM. I vissa tävlingar får alla pris men även om man själv inte vunnit pris hyllar man alltid pristagarna.

Måste man ha speciell tävlingsdräkt?

I vissa tävlingar, bl.a. mästerskap, krävs att man tävlar i sin förenings tävlingskläder. Annars finns inget krav på att man måste bära speciell tävlingsdräkt, framförallt inte för de yngre som kanske bara provar på att tävla.

Men givetvis är det trevligt och roligare att tävla när man känner igen och kan heja på sina klubbkompisar när de tävlar. Det blir ju också mera lagkänsla när alla har gemensamma tävlingskläder. Läs mer och beställ klubbens tränings- och tävlingskläder.

Uppdaterad: 07 MAR 2017 15:12
Skribent: Charlotta Wanhainen
GFIF
 
Clubintersport_500
Stöd föreningen för varje inköp du gör på Intersport. För mer info klicka här
 Intersport
 
 
 
 
    

 

 

Postadress:
IFK Göteborg - Friidrott
Friidrottens hus, Friidrottenhus
41476 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46 31-384 01 40
E-post: This is a mailto link