Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
IFK Göteborg Friidrott
Tävlingsinfo

Frågor och svar om att tävla...

Får jag tävla?

Alla som tränar med oss får också tävla, förutsatt att den aktive har betalat medlems-/träningsavgift. Man behöver inte uppnå någon speciell resultatnivå eller vara uttagen. Undantag från detta är när vi deltar med lag med begränsat antal deltagare exempelvis i stafetter, eller för de tävlingar eller mästerskap som har förutbestämda kvalgränser.


Måste man tävla? 
Nej. Vi uppmuntrar till tävlande men det går också bra att ”bara” träna. Vissa gillar inte att tävla, andra kan inte låta bli. En del ändrar sig med tiden. Var och en avgör om man vill tävla och i så fall hur mycket.


Kostar det något?

De anmälningsavgifter som anges i inbjudningarna betalas av IFK Göteborg Friidrott. Sammantaget är tävlingsavgifter en av sektionens största kostnader, så vi förväntar oss att den som har anmält sig också deltager.

Observera följande regler:

  • Vid eventuell efteranmälan så fakturerar klubben efteranmälningsavgiften till berörd familj
  • Om friidrottaren inte kommer till en tävling eller avstår från gren(ar) under en tävling utan giltiga skäl, kommer klubben fakturera anmälningsavgiften till berörd familj.
  • Giltiga skäl är sjukdom eller skada och ska förmedlas till tränare och i den kallelse som skickas ut inför tävlingen.
Hur anmäler man sig till en tävling?
Det finns olika externa anmälningsverktyg. De vanligaste är "trackandfield.se", "friidrottsanmalan.se", "athleticomp.se" och "easyrecord.se". Är man ny i tävlingssammanhang  skapar ni nya konton och kopplar ihop med IFK Göteborg Friidrott och därefter bockar man i vilka grenar man vill ställa upp i. Klicka därefter på "startlista" för att kontrollera att er anmälan kommit in. I påminnelsen om sista anm.dag skickar vi med länk till rätt anmälningsplattform.
 

Hur vet jag när på dagen jag skall tävla?

Tidsprogram publiceras som regel inte förrän anmälningstiden gått ut. Detta beror på att tidsåtgången är beroende av antalet deltagare. I utgångsläget får man därför avsätta dagen även om inte hela går åt. Det är inte ovanligt att 60m går kl 10.00 och 600m går kl 15.30.


Om man blir sjuk?

Blir man sjuk eller skadad och vet redan flera dagar innan tävlingsdag att mitt barn inte kommer kunna tävla till helgen är det viktigt att föräldrar försöker avanmäla. Det görs främst på samma sätt som vid anmälan, alternativt att ni sänder ett meddelande till arrangören.


Vad behöver tänka på/ordna inför tävlingen?

Var och en ansvarar för transport till och från tävlingarna och att man är på plats minst 1 h innan man ska börja tävla. Föräldrarna ska alltid kolla upp på hemsida och med tränarna vad som gäller vid varje tävlingstillfälle samt att vara på plats vid tävlingarna som stöd åt tränarna och för sina barn. Bl.a. läsa igenom tävlings-PM, tidsprogram och i förekommande fall deltagarförteckning så att man har koll på vilka grenar barnet är anmält/ska tävla i.

Planera utifrån var tävlingen är någonstans och hur tidsprogrammet ser ut/när man ska tävla. Bl.a.hur man enklast tar sig dit och är på plats i god tid innan tävlingen, tävlingskläder/-skor, vattenflaska och matsäck, omklädningsmöjligheter, hur och var man ska värma upp etc. 


Vad behöver man tänka på under tävlingsdagen?

Viktig information framgår i tävlings-PM som arrangören pubicerar på sin hemsida. De som ska tävla måste t.ex. pricka av sig (skriva sitt för- och efternamn) på lista med de grenar man ska tävla i senast 1 h innan grenen startar. Vanligtvis gäller det bara löpgrenar men ibland måste man pricka av sig i alla grenar. Missar man avprickning får man inte vara med och tävla! 

När man prickat av sig kan man hämta nummerlapp som man fäster på sin tävlingst-shirt/-linne. Ca 45 minuter innan man ska tävla är det bra att börja värma upp, hinna med ev. toalettbesök för att senast 20 min innan tävlingsstart (läs i resp. tävlings-PM) ska man vara på den plats där man ska tävla för att vara i tid till upprop som tävlingsledaren genomför för att kontrollera att de som ska tävla är på plats. Missar man uppropet får man inte vara med och tävla! 


Har IFK någon gemensam samlingsplats under tävlingarna?

Titta om ni ser vår flagga/tält på arenan så är det där vi försöker samlas oavsett vilken träningsgrupp man tillhör. Det är inte alltid vi har gemensam samlingsplats eller kan ha tränare på plats vid alla tävlingar men så ofta vi har möjlighet ser vi till att ha det och att alla IFK-are, tränare som föräldrar och aktiva stöttar varandra på bästa sätt.

Även om man har tävlat klart kan man alltid se till att värma upp tillsammans med en kompis som ska tävla senare och hejar på alla IFK-are som tävlar även om man inte känner varandra eller tränar i samma grupp.


Hur går prisutdelning till? 

När varje gren har genomförts (finallopp i löpningar) så försöker arrangören genomföra prisutdelning så snart som möjligt. Vanligtvis kallar speakern på pristagarna att komma till prisutdelningscermonin. Men var uppmärksam på detta och håll er i närheten av prisutdelningscermonin efter genomförda grenar. Hur många som får pris brukar framgå i resp. tävlings-PM. I vissa tävlingar får alla pris men även om man själv inte vunnit pris hyllar man alltid pristagarna.


Måste man ha speciell tävlingsdräkt?

I vissa tävlingar, bl.a. mästerskap, krävs att man tävlar i sin förenings tävlingskläder. Annars finns inget krav på att man måste bära speciell tävlingsdräkt, framförallt inte för de yngre som kanske bara provar på att tävla.

Men givetvis är det trevligt och roligare att tävla när man känner igen och kan heja på sina klubbkompisar när de tävlar. Det blir ju också mera lagkänsla när alla har gemensamma tävlingskläder. IFK t-shirt i stl 128-164 finns i lager. Kontakta kansli@ifkgoteborgfriidrott.com om ni vill köpa. Pris 220 kr.


 
Våra arrangemang
Sociala medier
Våra sponsorer
Funktionärsuppdrag