Doktorand Andreas Lundberg Zachrisson har följt elitaktiva friidrottare i Göteborg under fyra år för att mäta skadefrekvensen och utarbeta skadepreventiva metoder för att hålla de aktiva skadefria. Målet med forskningsprojektet har varit att bidra med kunskap för att reducera antalet överbelastningsskador hos elitfriidrottare. Tidigare forskning visar att det förutom akuta skador framför allt är överbelastningsskador som leder till begränsningar i både träning och belastning bland elitfriidrottare.
Sju av tio elitfriidrottare drabbas av en överbelastningsskada under en säsong och flest drabbas i uppbyggnadsfasen. I över hälften av fallen leder skadan till mer än fyra veckors rehab vilket i sin tur påverkar deras förmåga att prestera på en hög nivå under säsongen. Att flest skador inträffade under uppbyggnadsfasen kan bero på för hög intensitet i träningen efter viloperioden. Överbelastningsskador uppstår gradvis eller plötsligt, och beror på en ackumulerande belastning under lång tid utan tillräcklig tid för återhämtning.
För såväl elitfriidrottare som övriga aktiva är det viktigt att balansera träning, belastning och vila för att minska riskerna för överbelastningsskador, och för att säkerställa en hälsosam och långsiktigt hållbar utveckling som friidrottare. Ta gärna del av den intressanta och viktiga avhandlingen via dessa länkar:
- Friidrottare hårt drabbade av överbelastningsskador (forskning.se/Göteborgs Universitet) länk >>
- Disputation - Elektronisk publicering länk >>
- Om forskningsprojektet - Göteborgs Friidrottsförbund länk>>