Våra aktiva som tävlade i U18EM i Banska Bystrica har återvänt hem och de gör det med en hel ryggsäck full med värdefulla erfarenheter. Mästerskapet blev en arrangörsmässig succé och inramningen andades verkligen ett internationellt mästerskap.
Vi tar allt i kronologis ordning:
Först ut bland våra fem IFK:are var Axel Rogö i stavkvalet, som blev en rysare för både honom och åskådarna. Axel hade valt ingångshöjden 4.75 där han springer igenom de två första försöken (och stukar foten i andra försöket), men som samlar ihop sig och klarar i tredje. Den höjden räckte till final.
Lisa Erkfeldt var näst på tur i 100mH. Med sitt färska pb 13.72 från VU hade hon fjärde bästa pb i sitt försöksheat, men på de snabba banorna i Slovakien visade Lisa upp en ny nivå och sprang in som tvåa i heatet på tiden 13.45. Nytt pb med 27/100 och när alla försöksheat sprungit hade Lisa den tredje snabbaste tiden av alla flickor och avancerade till semifinal. Extra häftigt var att hemmahoppet Laura Frlickova satte nytt magiskt europiskt ungdomsrekord i försöken med galna tiden 12.86.
Strax därefter klev Ebba-Stina Bjuve in i tävlingen då hon sprang i det andra försöksheatet på 1500m. Ebba-Stina, som på världsungdomspelen sprang 2 sek under kvalgränsen på tiden 4:28,02, lyckades inte riktigt upprepa den tiden, men trots det genomförde ett riktigt starkt lopp i tufft motstånd.
Dag två klev Ebba Holmén in i stavkvalet. Även hon klarade kvalgränsen på världsungdomsspelen då hon satte sitt nya pb 3.70. I Slovakien gick Ebba in på 3.40 och klarade galant. Nästa höjd var 3.60, vilket är en hög höjd och trots jättefina hopp fick vi inte ribban att ligga kvar och resultatet räckte tyvärr inte till final.
På eftermiddagen var det dags för Lisas semifinalheat där hon blir seedad in i samma heat som Frlickova. Hemmalöparen på bana tre, Lisa på bana 5. Frlickova får återigen en kanonstart och är klart först fram till första häck, men därefter håller sig Lisa väl framme och ligger tvåa en tredjedel in i loppet. Där hugger det till i baksidan och Lisas tvingas bryta loppet. Vi vet att hon var på väg mot en riktigt bra tid igen och trots att det är kämpigt att dra på sig en skada så fick hon känna på motståndet och att motståndet inte är övermäktigt. Hon är med där uppe.
Lördag morgon gav sig vår tiokampare Rasmus Arnell in i tävlingen. Och efter en nervös inledande 100m där han haft snabbare lopp under säsongen väntade längdhoppet som inte alls blev att stämma. Rasmus som är god för 6.60 fick två x och det enda godkända var avstamp långt bakom plankan och mättes till 5.58. Poängtapp på en hel meter och stor besvikelse. Men när besvikelsen omvandlats till att nu-går-vi-in-och-kör så vände Rasmus tävlingen och höjde sig till, i många grenar, en helt nivå. Dunderpers i Kula och 400m och nästpers i höjd, och Rasmus kunde gå och lägga sig med en bra känsla efter första dagens tävling.
Lördag em var det dags för final i killarnas stavhopp och med en röntgad fot, ordentligt tejpad, så kunde Axel ändå trycka på under uppvärmning och de bestämde sig för att gå all-in. Ingångshöjden var 4.90 och han får en jättebra träff och flyger med betryggade marginal över. Skönt att vara inne i tävlingen. Nästa höjd blir 5.00 och den höjden klaras av tre grabbar, medan Axel väljer att stå över till 5.10. Första försök på 5.10 är staven för styv och han kommer inte igenom. Andra försöket blir en genomspringning. Belgaren klarar 5.10, så Axel väljer att spara tredje hoppet till 5.15. Dramatik på hög nivå. Han sätter i staven, får en fin höjd, men tar med sig ribban på nervägen. Axel fick känna på hur det känns att ha ett favorittryck på sig. Denna gången blev det en annan utgång än önskad då han slutade fyra.
Vi avslutar med Rasmus andra dag där han återigen helt avslappnat fortsatte på samma nivå som han avslutade lördagen. Pb i häck, spjut och 1500m och tangerade (i paritet) med pb i diskus och stav. Denna makalösa upphämtning gör att Rasmus slutar på poängen 6875. Endast 66p efter sitt PB, och med ett normalt längdhopp hade milstolpen 7000p överskridits. Han klättrar från 31 plats efter gren två och slutar som 13:e man.
Alla erfarenheter är bra erfarenheter och våra aktiva har verkligen lärt sig så mycket om hur det går till att genomföra ett internationellt mästerskap, Vi som ledare ser vikten av att öva på USM, men även prova stora SM för att känna på både motstånd och moment, kan vara värdefullt. Alla gjorde en helt fantastiskt fin prestation och vi är verkligen stolta över hur de genomförde sina tävlingar. Vi njuter av allt och blickar så småningom framåt mot nya mål.
Tack för att ni följt oss! Hälsar Axel, Lisa, Ebba-Stina, Ebba och Rasmus