SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Göteborg Friidrott
Tävlingsinfo

Ny hantering av fakturering av startavgifter till tävlingar
Ny hantering av fakturering av startavgifter till tävlingar
 
Pga att Sportadmin alltid adderar en administrationsavgift på varje faktura vi ställer ut, och att vi, precis som ni, anser att avgiften är för hög och för återkommande, så provar vi istället ett nytt förfarande.
 
När ert barn tävlat i fler än två grenar, alternativt efteranmält er, så ställer vi ut en faktura och den hittar ni både i er mejl samt i SportAdmins medlemsapp. Denna faktura har från och med nu lång tid till förfallodatum. 
 
Tävlingar inomhus ska betalas senast 31 mars 2024
Tävlingar utomhus ska betalas senast 30 september 2024
 
Vi fyller på fakturan om ni även vid nästa tävling har överskridande startavgifter/efteranmälningar. Fakturabeloppet kan alltså öka under tävlingsperioden beroende av hur mycket ert barn tävlar. Ni väljer själva när ni betalar. Ni kan betala i förtid och då skapar vi en ny faktura om nya startavgifter ska faktureras men då tillkommer en ny admin.avgift. Eller så väntar ni in sista betaldatum och betalar allt i en klumpsumma.
 
Vi ska också tillägga att admin.avgiften är stegrande från 9-59 kr beroende av beloppet på fakturan.
 
Sammanfattningsvis:

1 En faktura skapas när ni har deltagit i fler än 2 grenar vid sanktionerad tävling, efteranmälningar eller tävlingar vid icke sanktionerade tävlingar.

2. Du betalar fakturan när du vill men senast 31 mars för inomhussäsongen och 30 september för utomhussäsongen.

3. Om du betalar din faktura direkt när du fått den och du sedan tävlar igen så kommer ny faktura skapas med ny admin kostnad.

 

Riktlinjer startavgifter from 1 januari 2022

Riktlinjer startavgifter sanktionerade tävlingar säsong 2022/2023 - from 1 januari 2022

Från 1 januari 2022 kommer vi i IFK dra ner på antal fria starter vid subventionerade tävlingar. Det ekonomiska läget är ansträngt och vi behöver göra insatser för att hålla nere våra kostnader. Friidrotten har historiskt alltid bekostat alla startar vid tävlingar, där andra idrotter har behövt lägga kostnaden på utövaren. Tyvärr hamnar vi i det läget även i friidrotten nu. Något som vi hoppas är tillfälligt.

Från 1 januari 2022 subventionerar vi tills vidare två starter per tävling. Vid årsmötet i mars 2022 kan detta komma att förändras ytterligare.

 

Veteraner betalar sina egna startavgifter, IFK fakturerar startavgiften till den tävlande.

 
Max antal starter

Max 2 starter per aktiv/tävling betalas av IFK Göteborg Friidrott.

Ni får givetvis starta i fler än 2 grenar/tävling men dessa kommer faktureras till berörd familj i efterhand. 

 

Observera följande regler:

  • Anmäl alltid innan sista anmälningsdag. Vid eventuell efteranmälan fakturerar klubben berörd familj hela efteramälningsavgiften. Efteranmälningsavgiften är dubbel avgift.
  • Om friidrottaren inte kommer till en tävling eller avstår från gren(ar) under en tävling utan giltiga skäl, fakturerar klubben anmälningsavgiften till berörd familj.
  • Giltiga skäl till frånvaro är sjukdom eller skada och ska förmedlas till tränare och i den kallelse som skickas ut inför tävlingen. Är ni anmälda till fler än två grenar faktueras överskridande starter till berörd familj även om ni är sjuka. Så snart anmälningstiden gått ut kan vi inte avanmäla till arrangören. Föreningen får kostnad även om ni startar eller inte.

Läs mer om hur det går till att tävla på avsnittet längre ned på sidan Frågor och svar om att tävla.

För information kostar en start ca 80-100 kr vilket föreningen står för, men nu till maxantal. Anmäler ni er i fler än maxantalet fakturerar klubben berörd familj i efterhand.
Frågor och svar om att tävla...

Får jag tävla?

Alla som tränar med oss får också tävla, förutsatt att den aktive har betalat medlems-/träningsavgift. Man behöver inte uppnå någon speciell resultatnivå eller vara uttagen. Undantag från detta är när vi deltar med lag med begränsat antal deltagare exempelvis i stafetter, eller för de tävlingar eller mästerskap som har förutbestämda kvalgränser.

 

Ska barn tävla i friidrott - och i så fall hur?

Svenska Friidrottsförbundet och IFK Göteborg Friidrott anser att träning och tävling är två naturliga beståndsdelar i allt idrottande - oavsett hur gamla de aktiva är. Läs mer om vad vi utgår ifrån när det gäller

  • tävlingar för barn (11 år och yngre) här >>
  • tävlingar för ungdom (12-17 år) här >>

 

Måste man tävla? 
Nej. Vi uppmuntrar till tävlande men det går också bra att ”bara” träna. Vissa gillar inte att tävla, andra kan inte få nog av tävlingar. En del ändrar sig med tiden. Var och en avgör om man vill tävla och i så fall hur mycket.

 

Hur vet jag vilka tävlingar som jag kan tävla i?

IFK Göteborg Friidrott sanktionerar friidrottstävlingar för olika grupper (8-11 år, 12-15 år, junior/senior, mästerskap, terräng- & löpartävlingar), under inomhus- och utomhussäsongen. De sanktionerade tävlingarna framgår av flikarna ovan. Att en tävling är sanktionerad innebär att föreningen betalar de anmälningsavgifter (max två starter/tävling) som anges i tävlingsinbjudan, och information om sanktionerade tävlingar skickas ut samt informeras om under träningarna. Som aktiva kan man också vänta sig ett att se fler klubbkamrater och tränare från föreningen än under tävlingar som inte är sanktionerade. 

 

Det är möjligt att också tävla i tävlingar som inte är sanktionerade men då står den aktive själv för anmälningsavgifterna. Kontakta gärna kansliet för information om betalning, t ex om arrangören skall sända fakturan till kansli@ifkgoteborgfriidrott.se för att sedan faktureras den aktive via vårt eget kansli. För den som är intresserad av tävlingar på andra platser i landet så rekommenderas att titta på Svenska Friidrottsförbundets tävlingsprogram www.friidrott.se.

 

Kostar det något?

De anmälningsavgifter som anges i tävlingsinbjudningarna betalas* av IFK Göteborg Friidrott för tävlingar som sanktionerats av föreningen, max två starter/tävling. Sammantaget är tävlingsavgifter en av föreningens största kostnader, så vi förväntar oss att den som har anmält sig också deltager. Tänk gärna igenom och resonera före tävlingen om vilka och hur många grenar som det fungerar bra att vara med i.

Observera följande regler:

  • Vid eventuell efteranmälan så fakturerar klubben hela efteranmälningsavgiften till berörd familj
  • Om friidrottaren inte kommer till en tävling eller avstår från gren(ar) under en tävling utan giltiga skäl fakturerar klubben anmälningsavgiften till berörd familj.
  • Giltiga skäl till frånvaro är sjukdom eller skada och ska förmedlas till tränare och i den kallelse som skickas ut inför tävlingen (se vidare info nedan).

*Max antal starter

Max 2 starter per aktiv/tävling betalas av IFK Göteborg Friidrott.

Ni får givetvis starta i fler än 2 grenar/tävling men dessa kommer faktureras till berörd familj i efterhand. 

 

Hur anmäler man sig till en tävling?
Det finns olika externa anmälningsverktyg. De vanligaste är "Roster Athletics", "trackandfield.se", "friidrottsanmalan.se", "athleticomp.se" och "easyrecord.se". Är man ny i tävlingssammanhang skapar ni nya konton och kopplar ihop med IFK Göteborg Friidrott och därefter bockar man i vilka grenar man vill ställa upp i. Klicka därefter på "startlista" för att kontrollera att er anmälan kommit in. I påminnelsen om sista anm.dag skickar vi med länk till rätt anmälningsplattform. Huvudtränare anmäler eventuella stafettlag och hör med aktiva om intresse att vara med.
 

Hur vet jag när på dagen jag skall tävla?

Tidsprogram publiceras som regel inte förrän anmälningstiden gått ut. Detta beror på att tidsåtgången är beroende av antalet deltagare. I utgångsläget får man därför avsätta dagen även om inte hela går åt. Det är inte ovanligt att 60 m går kl 10.00 och 600 m går kl 15.30. Tidsprogram från tidigare års tävlingar kan ge viss vägledning om när grenar eventuellt kan planeras.

 

Om man blir sjuk eller skadad?

Är ni anmälda och inte kommer till start är giltig frånvaro skada eller sjukdom. Vid annan frånvaro kommer föreningen att fakturera startavgifterna för tävlingar som inte arrangeras av IFK Göteborg Friidrott. Skada och sjukdom ska skrivas i kallelsen går ut och även meddelas till er tränare. Blir man sjuk eller skadad och vet redan flera dagar innan tävlingsdag att mitt barn inte kommer kunna tävla till helgen är det viktigt att föräldrar eller aktiva försöker avanmäla. Det görs främst på samma sätt som vid anmälan, alternativt att ni sänder ett meddelande till arrangören. Detta är viktigt för arrangörens planering och för att om möjligt undvika att IFK Göteborg Friidrott faktureras anmälningsavgifter för aktiva som tyvärr inte kunnat delta.

 

Vad behöver tänka på/ordna inför tävlingen?

Var och en ansvarar för transport till och från tävlingarna och att man är på plats minst 60 min innan man ska börja tävla. Föräldrarna ska alltid kolla upp på hemsidan och med tränarna vad som gäller vid varje tävlingstillfälle samt att vara på plats vid tävlingarna som stöd åt tränarna och för sina barn. Bl.a. läsa igenom tävlings-PM, tidsprogram och i förekommande fall deltagarförteckning så att man har koll på vilka grenar barnet är anmält/ska tävla i. Planera utifrån var tävlingen är någonstans och hur tidsprogrammet ser ut/när man ska tävla. Bl.a. hur man enklast tar sig dit, ev. parkerar och är på plats i god tid innan tävlingen, tävlingskläder/-skor, vattenflaska och matsäck, omklädningsmöjligheter, hur och var man ska värma upp etc. 

 

Vad behöver man tänka på under tävlingsdagen?

Viktig information framgår i tävlings-PM som arrangören publicerar på sin hemsida.

 

Avprickning

De som ska tävla måste t ex pricka av sig (skriva sitt för- och efternamn) på en lista (antingen för hand på pappersanslag eller elektroniskt) med de grenar man ska tävla i senast 60 min innan grenen startar. Vanligtvis gäller det bara löpgrenar för att arrangören skall kunna göra heatindelning inför tävlingen, men ibland måste man pricka av sig i alla grenar. Missar man avprickning får man inte vara med och tävla! Det är viktigt att den aktive själv prickar av sig.

 

Nummerlapp

När man prickat av sig kan nummerlappen hämtas som man fäster på sin tävlingst-shirt/-linne. Nummerlappen fästs vanligen på bröstet, men i t ex stavhopp kan nummerlappen få sättas på ryggen. Notera att samma nummerlapp används under alla tävlingsdagar.

 

Uppvärmning och upprop

Ca 45 minuter innan man ska tävla är det bra att börja värma upp, hinna med ev. toalettbesök för att senast 20 min innan tävlingsstart (läs i resp. tävlings-PM) ska man vara på den plats där man ska tävla för att vara i tid till upprop som tävlingsledaren genomför för att kontrollera att de som ska tävla är på plats. Obs! Vid större tävlingar kan grenar i samma åldersklass av utrymmesskäl avgöras på olika platser (t ex i olika längdgropar). Missar man uppropet får man inte vara med och tävla! Under uppropet brukar tävlingsledaren fråga om önskad ingångshöjd i höjdhopp och vilken planka man önskar hoppa ifrån i tresteg.

 

Har IFK någon gemensam samlingsplats under tävlingarna?

Titta om ni ser vår flagga/tält på arenan så är det där vi försöker samlas oavsett vilken träningsgrupp man tillhör. Det är inte alltid vi har gemensam samlingsplats eller kan ha tränare på plats vid alla tävlingar men så ofta vi har möjlighet ser vi till att ha det och att alla IFK-are, tränare som föräldrar och aktiva stöttar varandra på bästa sätt. Även om just din tränare inte är på plats går det alltid bra att fråga en annan IFK-tränare om hjälp vid behov.

Även om man har tävlat klart kan man alltid se till att värma upp tillsammans med en kompis som ska tävla senare och hejar på alla IFK-are som tävlar även om man inte känner varandra eller tränar i samma grupp.

 

Hur går prisutdelning till? 

När varje gren har genomförts (finallopp i löpningar) så försöker arrangören genomföra prisutdelning så snart som möjligt. Vanligtvis kallar speakern på pristagarna att komma till prisutdelningscermonin. Men var uppmärksam på detta och håll er i närheten av prisutdelningscermonin efter genomförda grenar. Hur många som får pris brukar framgå i resp. tävlings-PM. I vissa tävlingar får alla pris, men även om man själv inte vunnit pris hyllar vi alltid pristagarna oavsett om de tävlar för IFK Göteborg Friidrott eller från en annan förening.

 

Måste man ha speciell tävlingsdräkt?

I vissa tävlingar, bl.a. mästerskap, krävs att man tävlar i sin förenings tävlingskläder. Annars finns inget krav på att man måste bära speciell tävlingsdräkt, framförallt inte för de yngre som kanske bara provar på att tävla. Det är givetvis trevligt och roligare att tävla när man känner igen och kan heja på sina klubbkompisar när de tävlar. Det blir ju också mera lagkänsla när alla har gemensamma tävlingskläder. Köp IFK-kläder direkt via IFKs webshop.

Det finns även ett litet lager kläder till utförsäljning på IFKs kansli. Kontakta kansli@ifkgoteborgfriidrott.se om ni vill köpa dessa.

 
Visselblåsare
Stöd IFK Göteborg Friidrott
Våra arrangemang
Våra sponsorer