SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Göteborg Friidrott

Vi kom trea i lag-USM!
2023-05-29 15:30

Det var ett taggat och pirrigt gäng som i lördags morse intog Västra Marks IP i Karlskrona för att tillsammans med 12 andra lag tävla i lag-USM för åldern 15-17 år. Vi visste på papperet att vårt lag skulle kunna vara med och slåss om framskjutna placeringar. Kanske ända upp mot bronsmedalj om allt ville sig väl. Och sen drog tävlingen igång och vi fick, precis som i mångkampstävlingar, en del grenar som vi vet att vi kunde mer i, men så hade vi grenar där vi presterar bättre än förväntat. De avgörande grenarna 4x100m blev precis så dramatiskt och spännande som vi förutspått. Men vi tar det från början.. 

Först ut var 300mH med Albin Edin som öppnade precis enligt plan de första fem häckarna och låg i ledning, men orken tröt och Hammarbys Filip Herre lyckades passera oss på upploppet, men Abbe tog en snygg 2:a plats i grenen med tiden 40.10. Och trots att han endast fick ur sig diverse pust och stön och en och annan svordom över hur jobbigt loppet var så var vi mäkta stolta över vilken kanonstart han gav oss i tävlingen.

 

I släggburen hittade vi Ida Ciric som drillats varje tisdag av Filip Linnér för att kunna vara med och snurra iväg släggan så långt som möjligt. På papperet fanns betydligt mer vana släggkastare, men samtidigt även mindre vana, precis som vår Ida är. Det viktigaste här är att försöka plocka ett par placeringar. I sista kastet roterar Ida två varv och får iväg släggan hela 31.21m, pers med två meter och Ida snor åt sig en fantastisk 8:e plats.

 

Vid stavansatsen dröjde det innan Kajsa Roth gick in i tävlingen och den stilla morgonbrisen hade då övergått i ganska starka sidvindar för stavhopparna. Hon väntade in lugnare vindar innan hon höjde staven och startade ansatsen. Vid 3.85 var hon ensam hoppare som klarade höjden och begärde därefter upp ribban till U20-kvalgränsen 4.00. I andra försöket flög hon högt över. En fullpott både för Kajsa och för laget.

 

Dags för Lisa Erkfeldt att springa sitt 300mH-lopp och med en hel del respekt för distansen drog hon iväg och efter en trevande start där det inte riktigt stämde med stegen kom hon in i ett fint flow och höll ihop loppet på ett starkt sätt. Lisa slutade 9:a på tiden 48.58. 

 

I pojkarnas höjdtävling hade vi Axel Rogö till start som dragits med en envis baklårsgrej ett tag. Axel tog de inledande två höjderna i första försöket. Vid 1.75 hade ribban åkt ner vid de två inledande försöken, men i sista knöt han ihop säcken och flög över. Han stannade på den höjden som 7:e man.

 

Vår startsnabbe och för den delen även fullfartssnabbe Hugo Kündig var vår man till 100m-loppet. Och precis som Axel finns det någon baklårsgrej som spökar och med instruktioner om att inte gå på fullmax korsar han ändå mållinjen på den starka tiden 10.88 och vinner grenen på ett övertygande sätt.

 

I flickornas längd hade vi vår spänstiga trestegsspeciallist Victory Ezennaya till start. Inhoppningen såg så fin och vacker ut, men när tävlingen börjar inleder Victory med två långa övertramp. För att säkra poäng flyttade vi bak flera fot och med ett kraftigt undertramp får vi ett godkänt hopp. Trots att Victory har massor av längre längd i sig blev resultatet 4.83 och en 12:e plats. Det ska senare visas att Victorys godkända hopp kan ha varit avgörande i slutsammanställningen.

 

Inför tävlingen kastades tidsprogrammet om vilket resulterade att vår dubblerande grabb Rasmus Arnell får en totalkrock mellan 400m och diskus. Det kan vara så att just dessa två grenar är minst lämpade att få krock i. Vi gjorde vårt bästa för att försöka ge Rasmus bättre förutsättningar, men lagt tidsprogram låg. Vi försökte behålla lugnet och stanna i den inledande grenen diskus i två omgångar, för att därefter snabbt som tusan byta kastskor mot sprintskor för att ge sig ut på 400m-loppet. Rasmus gjorde ett riktigt stark 400-ing och med nästperset 52.59 slutade han 6:a. Därefter var det fokus på att snabbt få ner pulsen för att kasta de återstående två diskuskasten. Han stannade på 32.47 och en ändå stark 8:e plats i denna mindre lyckade kollision.

 

Ebba-Stina Bjuve drog ju det längsta strået vid vårt uttagningslopp över 800m inför lag-USM och lördagens race blev ett litet stökigt lopp för Ebba-Stina som behövde växla tempo flera gånger, vilket inte är ultimat vid medeldistans. Trots det finns det krafter kvar på upploppet och med en stark finish går Ebba-Stina i mål på den jättefina tiden 2:26.20 och slutar 7:a. 

 

I pojkarnas tresteg hade vi gasellen Albin Örnborg till start och med en klart synbar förbättrad snabbhet och med en starkare kropp häpnas vi av Albins hoppning. Vindarna var tyvärr väldigt starka med lyssna på denna fantastiska serie; 13.32, 13.62, 13.22, 12.89. Seger i grenen med nästan en halvmeter och om vinden varit godkänd hade han slagit pers med en hel meter!! En av dagens höjdpunkter!

 

Samtidigt som tresteget för grabbarna startade, var det dags för Lisa Erkfeldt i kula, som vi tränat återkommande på tisdagar under vintern och våren, med en målsättning om att kunna vara med i en mångkampstävling. Precis som för Ida i slägga hade Lisa väldigt starka kastarflickor i startfältet, samtidigt som det fanns andra tjejer som inte har kula som huvudgren, så här gällde det att plocka viktiga placeringar. I första stöten drämmer hon i med respektabla kulresultatet 11.64 och slutar 5:a i grenen. Helt otippat och många viktiga pluspoäng togs i denna gren.

 

Vid den här tidpunkten hade det uppdagats att vi låg i bronsläge tillsammans med Gefle och KA2. Vår taktik blev från nu att ge allt för att hålla ljusblå och röda linnen bakom oss. 

 

Kajsa hann få i sig lite lunch efter stavtävlingen innan hon värmde för 200m-loppet, där många snabba tjejer fanns med på startlinjen. Kajsa gav allt och med tiden 27.87 fick med en god 10:e plats med oss från sprintloppet.

 

Strax därefter var det Melvin Lessner Sveens tur att sticka iväg på sitt 3000m-lopp där vi hade en målsättning om att ligga i rygg på västeråslöpare som hade ett inne-pers som skvallrade om tio minuter. Melvin går som en klocka och går i mål på 9:56.57 och tar en 9:e plats i loppet.

 

Samuel Rasmuson fick vänta länge på sin gren och var taggad när spjutet väl drog igång som en av de sista grenarna. Med en stabil inledning kände vi att det fanns så mycket mer i både kropp och kastarm och med lite tekniska korrigeringar och med taktfasta supporterklapp drar Samuel iväg spjutet hela 48.28. Pers med fem meter och Samuel slutar på en stark 4:e plats.

 

Sista individuella grenstart stod Lovisa Emanuelsson för i loppet över 1500mH och det känns som att Lovisa skruvar upp tempot för varje varv och lämnar Gefle och KA2-löparna bakom sig och tar viktiga poäng i kampen. Lovisa sätter nytt pers med 21 sekunder och går i mål på tiden 5:42.47. Vilket lopp av Lovisa!

 

Så kom vi då till de avslutande stafetterna över 4x100m för både flickor och pojkar. Och hur spännande är det inte när det bara skiljer några futtiga poäng i kampen om bronset mellan oss i blåvitt, Gefle och KA2. Och att det är stafett som ska vara avgörande. Det är en välregisserad historia och visst är det häftigt när upplösningarna blir dramatiska.

Stafetterna var seedade att de som låg topp fem fick springa i samma heat. I flickornas lopp hade vi följande laguppställning; Victory Ezennaya, Lisa Erkfeldt, Alva Thunberg, Ebba Holmén. Det viktigaste var att pinnen skulle komma runt och det var en lättnad att alla växlingskontrollanter viftade med vit flagg. Däremot hade både Gefles och KA2 lag varit snabbare runt, så inför den absolut sista och avgörande grenen var det Gefle som låg trea, 1 poäng före oss. Och vi visste att vi hade ruskigt snabba grabbar i den avgörande stafetten för pojkarna över 4x100. Nu skulle det avgöras. Måtte pinnen komma runt.

På startsträckan hade vi startkanonen Hugo Kündig som växlade vidare till Rasmus Arnell och det från andra sidan där vi står ser det ut att bli en lång växel och vi vågar knappt titta. Loppet går vidare och nästa växel sitter perfekt till Albin Örnborg som gör en stark kurvlöpning och inför sista växel ligger Hammarby i tät och strax därefter får Albin Edin pinnen som sprintar stort, elegant och snabbt. Han tar sig förbi Hammarby och vinner racet och hinner kosta på sig en segergest. Hur gick det då där bakom. Jo, KA2 som redan låg bakom oss i resultatlistan slutade trea i heatet och Gefle, som var det lag som vi i första hand behövde slå, slutade femma. När vi ser att alla växlingar är godkända vet vi att vi tog bronset på 148p, ynka tre poäng för Gefle på 145p och därefter kom KA2 på 140.5. Om det var tight om bronset var det om möjligt läskigt spännande om guldet där Hammarby, efter en riktigt stark avslutning på tävlingen tar igen 30p underläge och vänder till vinst med 185.5p. Endast 0,5p före grymma Tureberg som slutade på en kanske mer smärtsam silverplats med 185p. 

 

Vi var nog lyckligast på hela Västra Marks IP och med flaggan i högsta hugg och med "Snart skiner Poseidon" på högsta volym var vi det enda laget som sprang ärevarv samtidigt som Hammarby kastade sig i vattengraven och tog emot oss vid bortre kurvan med applåder, trumslag och trumpetljud. 

 

Tänk att vi vann ett brons i lag-USM. Grattis till våra ungdomar och våra ledare. Tack för en oförglömlig upplevelse.

 

 

 

 

 


Nyhetsarkiv
Storvinst på Bingolotto2024-02-09 10:39
2024-01-23 19:25
Startskottet och IUDM2024-01-15 12:00
Praktikant på kansliet2023-12-04 11:24
Växjöresan 2024!!2023-11-16 15:49
2023-10-13 13:42
2023-10-04 09:43
Kraftmätningen FINAL!!2023-09-13 10:15
TACK!!!!!2023-09-03 13:51
Till helgen är vi med!2023-08-31 10:57
Reflektioner2023-08-14 10:44
Silver till Hanna på SM2023-08-01 10:49
Nya landslagsuppdrag 2023-07-21 12:39
Blåvita rader2023-07-07 09:45
Nationaldagskampen 20232023-06-12 12:25
Vi kom trea i lag-USM!2023-05-29 15:30
Blåvita Rader mars 20232023-03-29 18:47
Klubbmästerskap 25 mars2023-03-01 17:27
Superstarkt IJSM/IUSM172023-02-27 12:46
Startskottet och IUDM2023-01-16 12:39
Extra årsmöte2022-11-22 20:59
2022-10-11 09:34
Spikskorbytar dag2022-10-10 11:46
Nationaldagskampen 20222022-06-08 10:39
Stafett SM - Dag 12022-05-28 22:26
IUSM i Göteborg - Dag 12022-03-12 21:30
Funktionärer GM2022-03-11 14:56
Växjöresan inställd!2022-01-12 16:00
GOD JUL!!2021-12-23 09:04
Friidrottens Hus v.492021-12-09 11:03
Medlemsavgift 2021/20222021-10-05 16:00
Webshopen är öppen2021-08-17 13:44
Stafett-SM stundar...2021-07-29 19:48
Agnes klar för U20 EM!!2021-06-28 18:37
Årsmöte 25 mars2021-01-26 11:32
Webbshopen öppnar2021-01-07 13:54
Senior SM i Uppsala2020-08-24 13:16
Veckans Grenar 13 juni2020-06-15 11:31
2020-05-31 14:56
2020-05-28 10:53
Information från SFIF2020-04-03 19:37
Beställning av kläder!2019-11-28 14:32
S-hallen brinner!2019-09-15 21:28
WEBBSHOPPEN ÄR ÖPPEN2019-08-19 11:29
GLAD PÅSK!2019-04-17 11:33
2019-02-21 07:59
Ett stort tack...2019-01-28 12:05
We want you!2019-01-20 20:39
Trimtex Webshop2018-12-04 17:16
Vi gjorde det.. IGEN!!2018-12-03 13:16
Långa hopp i Schweiz.2018-07-09 14:18
Klubbmästerskap 20182018-03-22 14:34
Friidrott för fler2018-01-03 16:41
 
Visselblåsare
Stöd IFK Göteborg Friidrott
Våra arrangemang
Våra sponsorer