SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Göteborg Friidrott

Friidrott för fler!

I mellandagarna fick vår nybörjargrupp som leds av Ida Kruse trevligt besök av Daniel Bergin, som just nu är särskilt intresse av hur klubbarna i Sverige arbetar med att inkludera äldre nybörjare. 


Daniel Bergdin arbetar på Svenska Friidrottsförbundet och är Barn- och Ungdomsansvarig Sverige och brinner för frågan om hur vi ska behålla och ge plats åt flera. I övrigt är han en välkänd profil i friidrottssverige som ”Friidrottsspeakern” mm. 

På Svensk Friidrott pågår det just nu ett arbete med att färdigställa boken: Friidrott för fler. I samband med detta samarbetar Daniel med flera parter och bl.a med Ida Kruse som är vår tränare för äldre nybörjare, provträningar, äldre vit grupp och individuell träning. 

Det har pågått ett grundligt arbete under en längre tid på Svensk Friidrott i ämnet sällsynta målgrupper. Sällsynta av just den anledningen att den inte finns representerad i större skala hos klubbarna. Inte sällsynt för att den inte skulle vara intressant utan tvärtom, menar Daniel Bergin. Det talas mer och mer om ungdomar som lämnar idrotten i tonåren. Det IFK Göteborg Friidrott arbetar med inom det här konceptet är mycket unikt, menar Daniel. 

Det är alltså inte nödvändigt att den aktive själv eller tränaren direkt kan avgöra att man kan bli tävlande t.ex när man ansöker. Man får tid på sig att bygga grunder och testa friidrottens alla grenar. På den resan blir det sedan tydligare och tydligare vilket mål vi tillsammans med den aktive realistiskt kan arbeta mot.  

Gemensamt för våra äldre nya är att de får prova friidrottens alla grenar i det här konceptet. Det unika, förklarar Daniel Bergin, är att IFK Göteborg Friidrott erbjuder en separat form där man kan göra just det. Trots att man är i den åldern där de flesta jämnåriga har specialiserat sig redan, kan de få grunderna i alla grenar. De får ingå i en grupp som är specialiserad på att bygga grunden till ett hållbart friidrottande. Anpassat för individer som inte innan ingått i friidrottslig träning. Utöver att prova alla grenar och fokusera på grundtekniken ingår individuell anpassning. Den individuella anpassningen är viktig i gruppen för att nå motivation, skadeförebyggande åtgärder samt specialisering för de som har tävlande eller specifik högre prestation som mål. 

En film från Daniels besöket kommer ut på Friidrott.se när deras material är klart. IFK Göteborg Friidrott är inte med i boken som kommer ut utan som ett led i lanseringen. Boken Friidrott för alla belyser flertalet olika sällsynta målgrupper och hur man kan arbeta med dessa. 

Med besöket hos oss vill Svensk Friidrott uppmärksamma att vi är med och ökar bredden på möjligheterna att komma in i friidrottande. Vi visar att vi har ett öppet sinne, tålamod, kompetens och klarar av att tänka utanför boxen. De stödjer att vi aktivt är med i den riktningen med vår målgrupp äldre nybörjare! 

Intervjuer med våra aktiva kan med glädje beskådas på Svensk Friidrotts facebooksida:



 
Visselblåsare
Stöd IFK Göteborg Friidrott
Våra arrangemang
Våra sponsorer