IFK Göteborg Friidrott

Summering av ett mycket framgångsrikt ungdoms- och junior-SM i Stockholm
2018-08-06 10:30

Våra ungdomar och juniorer stod för imponerande insatser under helgens ungdoms- och junior-SM i Stockholm under den gångna helgen. Eller vad sägs om 1 guld, 1 silver, 2 brons och totalt 11 finalplatser.

Fredag

I P19 100 m kvalificerade sig Glody Ngoma från försöken vidare till final. Glody som verkligen imponerat på träning inför JSM fick tyvärr inte till loppet alls i finalen där han slutade på 7:e plats. Men han har gjort en stark resultatutveckling under säsongen och det ska bli spännande att se den fortsatta utvecklingen av säsongen. Erik Pålsson sprang försökslopp på 100 m i P17 men hade behövt komma ner på personbästatid för att kvalificera sig vidare till final i den tuffa konkurrensen.

I P19 400 m sprang Aaron Ladestam lätt in på andra plats i sitt försökslopp vilket var direktkvalificerande till lördagens final. Samuel Lestander klarade kvalgränsen i P19 längd genom att hoppa 6.60 m.

På USM hoppade Elin Pettersson ett monster-hopp som mätte 5.29 men som i effektiv hopplängd hade inneburit ett rejält personbästa. Nu tog vi det säkra före det säkra att inte riskera några övertramp utan att försöka att bara göra ett hopp i kvalet, klara kvalgränsen och bli klar till final och det fungerade enligt plan.

För Linnea Persson gick kulstötningen helt ok efter lite darrig inledning och hon lyckades avancera till final med en stöt på 10.40. Alexander Hedar sprang försök i P15 800 m och kom på 6:e plats i sitt försök men hade behövt springa på personbästa för att avancera vidare till final. Klara Kindblom gjorde precis som Alexander när hon sprang F15 800 m: kom i mål på 6:e plats i sitt försök och hade behövt springa på personbästa för vidareavancemang till final.

Klara hade även försök på 300 m häck på fredagen där hon inledde loppet riktigt bra men tyvärr kom fel till de fyra sista häckarna, fick korta in stegen vilket samtidigt bromsade farten så tiden räckte inte till vidareavancemang. Även Kajsa Karila sprang 300 m häck men i F16 och gick i mål på 4 plats i sitt försökslopp med nytt årsbästa men hade även hon behövt sänka sitt personbästa för vidareavancemang till final.

Lördag

I finalen P19 400 m gjorde Aaron en stark insats där han blev bästa 18-åring och 3:a totalt i loppet. Men trots att två 400 m lopp i kroppen sliter lyckades han senare under dagen kvalificera sig vidare till final även på 200 m.

I P19 längd gjorde Samuel Lestander sina tre längsta hopp någonsin men de två längsta blev inte godkända p.g.a. övertramp så slutresultatet blev det nya personbästat 6.69 m vilket han blev näst bästa 18-åring och 7:a totalt i finalen.

I P17 400 m gjorde Erik Pålsson sitt snabbaste lopp någonsin och blev med tiden 53.08 sek 6:a i finalen. I försöken på 200 m hade han behövt sänka sitt personbästa för att gå vidare till final.

I F17 100 m häck direktkvalificerade sig Ebba Magnusson till final genom att springa in på andra plats i sitt försökslopp. I finalen sänkte hon sin tid ytterligare vilket räckte till en finfin 6:e plats. På 200 m räckte tiden tyvärr inte till för vidareavancemang.

På USM sprang Elin Pettersson och Alexander Hedar försök på 300 m. Elin, som är statistiketta i Sverige i grenen, hade kort efter försöken längdfinal och skulle därför försöka hålla igen med kraft och fart i försöket och bara göra vad som krävdes för att avancera till final. Tyvärr fick hon den yttersta banan och kunde inte ha koll på hur övriga löpare sprang och tryckte på lite för mycket i loppet (bara halvsekunden över personliga rekordet) och gick i mål med överlägset snabbaste tiden av alla löpare. För Alexander räckte tyvärr inte tiden från hans lopp till för vidareavancemang denna gången men fler chanser kommer.

Efter 300 m loppet hade Elin alltså längdfinal. Elin var rankad trea i Sverige-statistiken och med tanke på hur det sett ut både på träning och tävlingar inför USM så visste vi att det kunde bli riktigt bra. Men att springa ett snabbt 300 m lopp strax innan en längdfinal är inte en optimal uppladdning. Ändå lyckades hon så när att knipa guldet. Men den extra energin saknades för att få till en riktig lyckträff och det blev en finfin silverpeng istället.

I kulfinalen lyckades Linnea stöta något längre än i kulkvalet men hade behövt stöta ca 40 cm längre för att få göra 3 ytterligare stötar. Nu blev det 10:e platsen i finalen. Efter kulfinalen var det kvalkastning i slägga för Linnea där hon presterade nytt årsbästa men inte lyckades avancera vidare till final. Däremot lyckades hon i slutet av dagen att få till ett snyggt personbästa i spjutkvalet med 32.77 m vilket var över kvalgränsen som var uppsatt till 32 m.

Söndag

I finalen på 200 m i P19 räckte krafterna tyvärr inte riktigt till för Aaron efter tidigare genomförda lopp  men sjundeplatsen är betydligt bättre än den 14:e plats han låg på i Sverigestatistiken innan helgens SM-tävlingar.

Madeleine Björlin Delmar hade tyvärr långt ifrån haft den bästa tänkbara uppladdningen inför SM då hon besvärats med skadebekymmer veckorna inför tävlingen och i princip bara gjort två riktiga träningspass inför tävlingen. Men ville ändå ge det en chans och göra sitt bästa. Att med den bakgrunden ändå komma på tredje plats i loppet är verkligen en prestation även om hon givetvis ville mycket mer sett till den fina resultatförbättring hon har gjort i år.

Ebba Magnusson hoppade långa hopp i F17 längd men fick tyvärr inte ansatsen att stämma så även om effektiv hopplängd säkerligen hade gett henne en finalplats så blev hoppen för korta när upphoppen blev långt från plankan. Med tanke på bakgrunden med axelledsluxation några veckor inför JSM så var det en prestation bara att komma till start.

På USM fick Kajsa Karila till ett riktigt fint lopp på 100 m häck i F16 med nytt personbästa på tiden 15.55, en tid som räckte till final. Tyvärr slog hon i knät i 4 av häckarna i loppet vilket gav blåmärke, svullnad och stelhet i knät så i finalen fick hon inte alls till löpningen till första häcken utan fick avbryta loppet.

I 300 m finalen var det tunga ben för Elin inför loppet men med en brinnande kämparglöd fightades hon till sig segern i loppet och SM-guld i grenen. Enormt kul, särskilt med bakgrunden att försöksloppet på 300 m var det som ställde till det lite för henne i längdfinalen.

Klara Kindblom avslutade sitt tävlande på USM med att springa 1500 m hinder, en sträcka hon inte sprungit tidigare under säsongen. Hon kämpade på bra och sänkte sitt personbästa med ca 4 sekunder. Dock ändå inte nöjd då hon hade hoppats på bättre känsla och lopp och kunnat kämpa om en mer framskjuten placering.

Linnea var den av IFK-arna som var sist ut med sin spjutfinal. Hon kände dock av ryggen vilket gör det svårt att kunna prestera i en så krävande gren som spjut är. Ändå var hon över tidigare personbästa i grenen och så när hade fått kasta ytterligare 3 kast. Nu blev hon 9:a i finalen vilket är betydligt bättre än den 17:e plats hon hade i Sverigestatistiken inför USM.

Summa summarum blev det alltså ett finfint mästerskap för våra IFK-are och även om flera kände att de hade kunnat göra något lite bättre så presterade de alla bättre i förhållande till sina konkurrenter och den placering de hade i statistiken inför mästerskapet och på SM och mästerskap är det ju framförallt placeringar som räknas.

Räknat till topp 8 placeringar stod IFK:s 11 deltagare för