IFK Göteborg Friidrott

Vi vann! Både med dam- och herrlaget!
2018-08-20 14:08
Det blev en mycket lyckad resa till Oskarshamn och seriematch 2 i Götalandsserien både för vårt dam- och herrlag: båda vann och gick därmed upp i division 2 nästa år!
Det blev en tidig söndagsmorgon för våra ledare och deltagare som åkte från Göteborg kl. 6.30 mot seriematchen i Oskarshamn. Med några stopp på vägen för att sträcka ut, mjuka upp och väcka kropparna inför tävlingen så var vi på plats strax före kl. 11.

Först ut var våra löpare på 400 m häck där en av våra yngsta deltagare, Ivana Pekic, sprang för första gången och gjorde en kämparinsats och vann loppet. I herrlaget sprang David Klingberg som tillhörde den äldre skalan av vårt lag och som gjorde en strong insats men oturligt föll på upploppet men kämpade sig upp igen, accelererade (inte lätt med syra i benen) och knep en fjärde plats.
I släggan för damerna ställde Linnea Persson upp och lyckades slunga iväg släggan (1 kg tyngre än den hon brukar kasta i sin åldersklass) så att hon med god marginal knep en 2 plats. Filip Linnér lyckades än bättre och var inte långt ifrån sitt personbästa med den tyngre släggan än han är van vid och knep förstaplatsen herrarnas tävling.

I män stav lyckades lagkapten Janne Wanhainen svinga sig över några höjder och hoppade in på 3:e plats i tävlingen. Bättre gick det för Eveline Wanhainen i damernas stav som, trots uppehåll i tränande och tävlande, hoppade in i laget för att stötta och lyckades vinna tävlingen.
På 100 m imponerade Filippa Palmås, som trots kraftig motvind, gjorde en strong insats och vann loppet. För herrarna kämpade Samuel Andreasson till sig 2:a plats, endast en tiondel bakom 1:an i loppet.

I kvinnor längd gjorde radade Elin Pettersson upp hopp efter hopp med otroligt långa längder men fick bara 2 av 6 hopp godkända, båda mätte 5.41 m, och där hopplängden var långt ifrån den längsta hon gjorde i tävlingen. Men till vinst räckte det. Samuel Lestander som tidigare i veckan hade visat imponerande form, fick inte alls till hoppningen, känslan men kämpade sig ändå till en finfin 2:a plats i tävlingen.

På 3000 m hinder (ingick bara i herrmatchen) fick vi verkligen se en kämpa-insats av Daniel Pettersson som trots ryggbesvär och besvärande hälsena fightades sig igenom till en strålande 3:e plats i loppet.
På 400 m fick vi stark stöttning av vårt starkaste resurs, Madeleine Björlin Delmar, som samtidigt letar efter storformen inför senior-SM i Eskilstuna kommande helg och här vann solklar seger i loppet. På herrsidan lyckades Erik Pålsson även han att samla full poäng till laget genom att sprinta hem segern.
I kvinnliga diskustävlingen gjorde Linnea Persson en fin insats och kastade till sig 3.e platsen och Filip Linnér gjorde det han skulle och säkrade inte bara poäng till laget utan lyckades kasta längre än en av motståndarna.

Sista gren innan stafetterna var damernas och herrarnas 1500 m där vi hade Saga Provci för tjejerna och Alexander Hedar. Saga gjorde en offensiv insats och försökte hänga på i 6 år äldre Amanda Ekblads, Oskarshamn SK, tempo som sprungit en bra bit under 5 minuter på sträckan och är bland de 10 snabbaste tjejerna i sin ålder på sträckan. Men klokt nog släppte hon tempot och trots att hon hamnade i ett vacuum höll hon bra fart och sprang med mycket god marginal in på 2:a plats i loppet.
För Alexander Hedar blev det en betydligt jämnare och tuffare kamp, framförallt i slutet på loppet, där han i en spurtuppgörelse kämpade sig till 2:a plats i loppet med marginalen 2 hundradelar! Grymt jobbat.

När endast stafetterna kvarstod stod det sedan länge klart att IFK:s damlag överlägset skulle vinna tävlingen och avancera till division 2. Men för att verkligen göra det med fanan i topp sprang de mycket imponerande hem stafetten genom Moa Bertilsson på startsträckan, som väntat hela dagen på att springa startsträckan och gjorde det med den äran, och lämnade över pinnen till Madeleine Björlin Delmar som ytterligare drog ifrån på sin sträcka för att lämna pinnen till 100 m-segraren Filippa Palmås som svischade genom kurvan på sin sträcka och lämnade över till Elin Pettersson som ytterligare drog ifrån så att tjejerna vann med förkrossande 5 sekunders marginal.

I herrmatchen ledde vi med betryggande 8 poäng inför stafetten. Men om vårt lag, t.ex. skulle växla bort sig, trampa över linje eller av annan orsak skulle bli diskade och närmaste lag, Finspångs AIK, skulle vinna stafetten så skulle det innebära att vårt herrlag skulle förlora med 1 poäng! Det fick ju bara inte hända men i stafett kan ju vad som helst hända. Nicholas Thoong, som precis som Moa, hade väntat hela dagen på sin start. Han är extremt startsnabb och ledde första delen av loppet men sedan kom Finspångs och IK Hakarpspojkarnas lag mycket starkt och Samuel Andreasson lyckades kämpa för att inte tappa mer på sin sträcka (ca 6-7 m) när han växlade till Erik Pålsson som bara haft dryga timmen på sig att återhämta sig från sitt 400m lopp. Trots en kämpa-insats växte avståndet främst till ledande Finspång inför sista sträckan så att Samuel Lestander hade närmare 10 m att försöka springa ikapp, vilket i stort sett inte ska vara möjligt. Men att jaga i stafett kan verkligen få vissa löpare att växa och Samuel är verkligen en av dessa. Han sprang snabbare än han någonsin gjort och pressade sig så att han förde sitt lag, inte bara i mål som segrare, utan herrlaget som klar segrare av seriematchen och vidareavancemang till division 2 nästa år.

Givetvis var det mycket nöjda och glada lag vi hade med oss på den långa vägen hem,  men som mycket välförtjänt kunde passa på att stanna och fira med en segermåltid. Stort tack till alla deltagare i laget (både deltävling 1 och 2) och till Håkan Linnér, Radmila Pekic, Rune Björlin och Lisa Delmar som på olika sätt var med och stöttade, hjälpte och hejade fram laget till framgångarna i öst, som blir ett historiskt avstamp för framtiden.