IFK Göteborg Friidrott

Stora prestationer av våra aktiva på USM och JSM
2019-08-11 17:32

Här kommer en snabb avrapportering av de mer framskjutna placeringarna från IFK:arnas prestationer under ungdoms- och junior-SM.

JSM (17-22 år) på Slottsskogsvallen

I P19 100m försök lyckades Glody Ngoma att avancera vidare till semifinal medan Erik Pålsson endast var 8 hundradelar från vidareavancemang. I längden i samma åldersklass blev det ett onödigt spännande kval och final där Samuel Lestander nådde 6.42 m i kvalet och eftersom det var mycket jämnt mellan hopparna som var kvar efter honom att hoppa så blev det några nervösa minuters väntan innan det stod klart att han hade gått till final. Väl i finalen började det inte perfekt men ändå 6.43 m vilket visade sig att med 3 cm marginal(!) räcka till att få hoppa ytterligare 3 hopp och då började det verkligen hända saker: 6.63 m , 6.73 m och slutligen 6.91 m och en strålande 4:e plats.

Aaron Ladestam stod länge och vägde över om han skulle springa 400m men eftersom han dels ännu inte är ikapp träningsmässigt från skada i början av året och vi dels har lagt om träningen för att verkligen kunna nå högre nivåer som senior så valde han att koncentrera sig på 200m istället och imponerade med att lyckas kvalificera sig vidare till final.

I P17 höjd stod Victor Kruse för en imponerande insats när han svingade sig över personbästa höjden 1.78 m vilket gav honom en fin 5:e plats och med tanke på bakgrunden där det från början inte var tänkt att han skulle tävla under utomhussäsongen då han varit borta från träningen under lång period i våras, så ska det verkligen bli spännande att se var utvecklingen tar vägen under inomhussäsongen. I F19 hade vi tre tjejer som körde sprint och bäst utdelning sett till placering fick Ebba Magnusson som kom 5:a på 100m häck.

USM (15-16 år) i Trollhättan

Lucas Lorentzon P16 100m tog sig till semifinal och blev total 7:a (första man utanför finalen). I längden slog han till med personbästa och hoppade 6.02 m och var bara 12 cm från en finalplats. På 200m gick han vidare från försök till semi men avstod att springa semi på 200 m och försök på 110 m häck då han kände sig sliten i baksida lår och vi inte vill riskera skada.

Anton Björklund Singh slog till med personbästa på 80 m i P15 med tiden 9.60 och gick till semifinal medan Tristan Heno missade vidareavancemang med 1 hundradel. I samifinalen var Anton bara en tiondel från en finalplats. På 300m räckte killarnas tider tyvärr inte till för vidareavancemang till final.

Oden Grahm Goles hade en intensiv helg på USM med försök och final på 800m, tresteg och final på 1500m hinder. På 800m slog Oden Grahm Goles till med personbästa i försöken och lyckades ta en plats till final. En tid som han i princip lyckades tangera i finalen vilket räckte till en 7:e plats. Även på tresteg slog han till med personbästa med 12.64 m vilket resulterade i en  finfin 4:e plats. På 1500m hinder rådde tuffa förutsättningar men där lyckades Oden ändå kämpa sig till en 5:e plats.

Men det var flera som hade ett tufft tävlingsschema på mästerskapet. Bl.a. Elin Pettersson som inledde med längdkval i F16 följt av försök på 400m på fredagskvällen och gick till final i båda grenarna. Tidigt på lördag morgon avgjordes först längdfinalen, där hon lyckades fixa silver, och kort därefter finalen på 400m och trots den korta vilan så lyckades hon även där kämpa sig till silvret. Men sedan var krafterna slut så det blev inget vidareavancemang på 200m som gick ca 2 h efter finalen på 400m.

Linnea Persson började sitt mästerskap med ett dunderpers: 4 m längre än hon någonsin kastat i slägga och över 40 m för första gången! Det räckte till en total 9:e plats. I kula fick hon inte den riktiga fullträffen men var trots det inte långt från vidareavancemang till final. När spjuttävlingen skulle avgöras var vädret som värst med regn och blåst. Hennes längsta kast hade räckt till final men blev tyvärr bortdömt av grenledaren.

I F15 80m hade vi fyra tjejer som kom till start och där gick Filippa Palmås vidare till semifinal medan Ida Kühnel Pappila och Linnea Bolin bara var ca en tiondel från vidareavancemang. Utöver Oden och Elin så hade även Saga Provci en intensiv helg med 2000 m final och försök på 800m på fredagen. Final på 800m på lördagen där hon verkligen kämpade sig hela vägen över mållinjen till en bronspeng (med 1 hundradels marginal) och sedan gjorde en ny kämparinsats på söndagen på 1500m hinder i det tuffa vädret och återigen fixade en bronspeng.

Ser vi till topp 6 placeringar så blev det totalt:

2 st andraplatser (Elin stod för båda)

2 st tredjeplatser (Saga stod för båda)

2 st fjärdeplatser (Samuel och Oden)

3 st femteplatser (Saga, Victor och Oden)

1 st sjätteplats (Ebba)

Utöver alla framskjutna placeringar så hade vi som vi tidigare nämnt 24 deltagare anmälda och alla kämpade väl och gjorde sitt bästa och tar med sig erfarenheter och lärdomar till kommande tävlingar och mästerskap för att hela tiden utvecklas och bli bättre både i förberedelser och på att göra sitt bästa.